Pàgines

dimecres, 29 de novembre del 2017

PROJECTE STOLPERSTEINE: ENSOPEGANT AMB LA MEMÒRIA


En un intent per continuar amb la recuperació de la memòria de les víctimes que el nazisme va provocar entre els anys 1933 i 1945, neix el projecte Stolpersteine, creat per l'artista alemany Gunter Demnig.
Les Stolpersteine són llambordes de formigó de 10x10 cm cobertes d'una fulla de llautó on es graven les dades bàsiques de la víctima i es col.loquen el més a prop possible d'on va viure abans de ser empressonada o deportada. Cada cop que algú ensopega amb una d'aquestes llambordes es recupera la memòria d'uns fets que no han de tornar a repetir-se.
El projecte es va iniciar el 1993 i ja s'han instal.lat més de 60.000 llambordes per tota Europa. A Catalunya les primeres pedres es van posar a Navàs i s'han anat sumant Manresa, Igualada i Castellar del Vallès.
A Castellar les Stolpersteine reten homenatge als cinc castellarencs deportats als camps nazis (Ramon Puigdelloses Sastre, Francesc Valls Llinares, Josep Rovira Prat, Francesc Comellas Llinares i Enric Comellas Tapias), en un intent per seguir recordant-los i lluitar contra l'oblit que provoca el pas del temps.




Acte a Castellar del Vallès

Project Stolpersteine: stumbling over memory




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens interessa el que penseu sobre això

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...afegir un element de pàgina