Pàgines

dimecres, 25 de setembre del 2013

AQUELLS PLATANERS

El plataner és un arbre caducifoli d'origen oriental. La seua escorça està recoberta per una pela groguenca o verda que a una edat madura es desprèn en plaques. Les fulles, dividides en 3 o 5 lòbuls dentats, són molt grans i estan unides a les branques per un llarg peciol. Té les flors reunides en inflorescències esfèriques i unisexuals, i el seu fruit emplomallat té una mida de 4 cm de diàmetre. Fructifica a la tardor.



Platanus x hispanica


Al ser una espècie de creixement ràpid, els plataners es van començar a plantar com a arbres d'ombra en carreteres i camins de pas de persones i vehicles lents. Després, la proliferació d'automòbils, va fer que es prioritzés l'amplitud de les carreteres per sobre de la necessitat d'ombra i els plataners van ser talats en molts llocs de la nostra geografia. 

De petita havia sentit dir que als plataners els agradava molt l'aigua i això em feia patir. Quan als estius passava algunes setmanes a casa dels meus iaios paterns, de camí cap a Vinallop, mentre passava per sota de les grans capçades dels plataners, pensava: "Pobres arbres, ells ens donen aquestes magnífiques ombres i no poden anar a beure. Tan a prop com tenen l'aigua del riu!


Generous trees

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens interessa el que penseu sobre això

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...afegir un element de pàgina